EVS/ESC

Az Európai Önkéntes Szolgálat (angolul European Voluntary Service - EVS) az Európai Unió által támogatott program, mely 2 héttől 12 hónapig terjedő intervallumban működik. A programban 17-30 éves jelentkezők vehetnek részt (hátrányos helyzetűek esetében már 16 éves kortól, illetve a projekt megkezdéséig a jelentkező nem töltheti be a 31. életévét).

Több terület közül lehet választani: ilyenek például az ifjúsági- és gyerekprogramok, a szociális terület, a kultúra, művészetek, környezetvédelem és a sport.

A kint eltöltött idő függvényében megkülönböztetünk rövidtávú (2 héttől maximum 59 napig), illetve hosszútávú (59 naptól 12 hónapig terjedő) EVS programokat. Egy rövid EVS-t követően az önkéntes már csak hosszútávúra pályázhat, oly módon, hogy a 2 projekt összidőtartama nem haladhatja meg a 12 hónapot (példaként 1 hónapos rövid EVS után még maximum 11 hónap engedélyezett). Amennyiben valaki első EVS-ét hosszútávon végzi, még egy programra nem jogosult (amennyiben akár már 60 napot voltál önkéntes, ez hosszútávúnak számít).

Amit a fogadó szervezetek szoktak kérni: angol nyelvű, fényképes Europass típusú önéletrajz, valamint egy szintén angol nyelvű motivációs levél (ez utóbbi nagyobb alkotói szabadságot enged meg, érdemes fényképeket is beleilleszteni, kicsit elrugaszkodni a sablonos, érdemes a tematikára helyezni a hangsúlyt. Pl. Mit kell tudni rólam? Miért szeretnék EVS-re menni? Miben tudok hozzájárulni a projekt sikerességéhez (előző tapasztalatok), te miben szeretnél fejlődni, stb.). Motivációs levelet készíthetsz ppt-ben, preziben, illetve akár youtube-ra feltöltött videóban is (amennyiben persze időd-energiád engedi). Ebben egyesületünk munkatársai tudnak segíteni.

Az EVS ideje alatt az önkéntest teljes körű biztosítás, zsebpénz és étkezési hozzájárulás /vagy étkeztetés/, szállás (vagy ennek fenntartására megfelelő összeg), egyszeri oda-visszautazás akár 100%-ban, illetve különböző programokon való részvétel, továbbá az adott ország nyelvének tanulása illeti (ezekről idővel természetesen tudunk részletesebben beszélni). Valamennyi önkéntes program egy nemzetközi tanúsítvánnyal gazdagít, amelyet ezt követően be tudsz építeni az önéletrajzodba.

A Compass Egyesület az elmúlt 10 évben több mint 80 főt küldött külföldre rövid illetve hoszabb EVS-re a következő országokba:

• Franciaország
  • Anglia
  • Spanyolország
  • Olaszország
  • Portugália
  • Ciprus
  • Grúzia
  • Finnország
  • Románia
  • Litvánia
  • Lengyelország
  • Bulgária
  • Törökország
  • Ausztria
  • Németország
  • Észtország

A Compass Egyesület a sok éves tapasztalattal tud segíteni, hogy megtaláld a megfelelő projektedet, célországodat.