Diverse

"Spanyolország egy gyönyörű tartományában, Andalúziában egészen pontosan Íllorában került megrendezésre egy ifjúsági csere, amire a Compass Egyesület jóvoltából 5 magyar delegált érkezett július közepén. Rajtunk kívül még 5 nemzet képviselte magát: Bulgária, Olaszország, Lengyelország, Svájc és a házigazda Spanyolország. Az ifjúsági csere témája a Diverzitás volt, azaz sokszínűség és mi is lehetne jobb alkalom egy ilyen téma feldolgozására, mint egy izgalmas projekt, méghozzá angol nyelven.

38630979 10155532595831674 4468582892150194176 n

A hét minden napján többször voltak energizáló, ismerkedő játékok amik elsősorban a nevetésről és a lelkesítésről szóltak. A játékokat követően különböző témákat, kérdéseket, aktuális problémákat helyeztünk terítékre és kissebb csapatokra osztva megkezdődött az eszmecsere. Volt, hogy papíron dolgoztunk, kis előadást tartottunk vagy éppen egy színielőadást mutattunk be egymásnak. A lényeg csak annyi volt, hogy nem a megszokott tanulási módszereket követve fejlesszük a nyelvtudásunkat, kreativitásunkat, problémamegoldó képességünket vagy éppen magunkkal kapcsolatban tegyünk felfedezéseket. Minden foglalkozás egy vagy akár több kulcskompetencia köré fonódott, hogy annak lényegét ne csak elméletben, hanem gyakorlatban is elsajátítsuk. Kikapcsolódásra is volt lehetőség mivel volt kirándulós nap is Granadában, ami ámulatba ejtő volt, de még vizibomba csatára is volt lehetőség egy szieszta és foglalkozás között. Mindezen felül egymás megismerése és segítése volt fókuszban a hét folyamán, voltak tapasztaltabb résztvevők és újak is, de ha csapatmunkáról vagy együttmüködésről volt szó mindenkire lehetett számítani.
A komfort zónánk elhagyása nem mindennapi program. És talán egy ifjúsági csere pont a kényelmes buborékon kívül helyezkedik el, mert idegen helyen vagyunk, idegen emberekkel, olyan feladataink vannak amiket még sosem csináltunk, mégis pontosan emiatt éri meg kipróbálni magad valami újban, de csak ha tényleg életre szóló élményt keresel."

Kalina Kinga

38614843 10155532595906674 1946135443724566528 n