EVS

Az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS - European Voluntary Service) az Erasmus+ program keretén belül 17 és 30 év közötti fiataloknak nyújt lehetőséget arra, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön önkéntes munkát végezzenek.

Önkéntesként egy társadalmilag hasznos, nonprofit szervezetnél dolgozhatnak a fiatalok. Az önkéntesség időtartama minimum 2 hónap, maximum 12 hónap. Több terület közül lehet választani: ilyenek például az ifjúsági- és gyerekprogramok, a szociális terület, a kultúra, művészetek, környezetvédelem és a sport.
Az Európai Unió anyagi támogatást nyújt az önkéntes szolgálat megvalósításához az Erasmus+ programban pályázat útján: átalányösszeget határoz meg a projekt lebonyolítására, az útiköltségre, a szállásra, ellátásra, biztosításra, nyelvi felkészítésre és némi zsebpénzre.

Hogyan lehetsz EVS önkéntes?
Lépésről lépésre

1. lépés – Tájékozódj!

Gondold át, hogy miért szeretnél önkéntes lenni! Tájékozódj régi önkéntesektől! Ellenőrizd, hogy megfelelsz-e a részvételi feltételeknek!

Mi nem EVS?
Például ezek nem: az alkalomszerű részmunkaidős önkéntes tevékenység; vállalkozásnál töltött szakmai gyakorlat; a fizetett állás - az EVS tevékenység nem helyettesíthet fizetett munkaköröket; a szabadidős vagy turisztikai tevékenység; a nyelvtanfolyam; az olcsó munkaerő kihasználása; a külföldön töltött tanulmányi vagy szakképzési időszak.

Ki vehet részt az EVS programban?

Minden 17 és 30 év közötti, magyarországi lakóhellyel rendelkező fiatal.
Hátrányos helyzetű fiatalok 16 éves kortól részt vehetnek az EVS-ben (minimum 2 hetes projektben).

2. lépés – Találj egy küldő szervezetet!

Az EVS programban úgynevezett küldő szervezeteken keresztül lehet részt venni. A küldő szervezetek (jellemzően civil szervezetek) az önkéntesek toborozását, felkészítését, kiutazásuk megszervezését végzik, illetve kapcsolatot tartanak az EVS szolgálat ideje alatt a külföldön lévő önkéntesekkel.

A Compass Egyesület évente az elmúlt 10 évben több mint 70 főt küldött külföldre rövid illetve hoszabb EVS-re a következő országokba:

A Compass Egyesület, mint küldő szervezet...:

December 2017